Charles

Lagendijk

Fotografie Eike Michler
Biografie

Charles weet op jonge leeftijd al dat hij kunstenaar is.

Het zat van kinds af aan al in me. Mijn eerste werkjes zijn gelukkig door mijn ouders bewaard. Ik keek met een heel andere blik dan andere kinderen van mijn leeftijd.

Al vroeg gaat hij zijn eigen weg en doet hij van alles om zijn creativiteit te ontwikkelen. Hij schildert kunstboeken van zijn vader na en krijgt pianoles van Juffrouw Voorn, die aan huis komt om zijn zus blokfluitles te geven. Dit houdt hij echter maar een paar jaar vol. Hij neemt afscheid van de muzieklessen van de juf en struint uren door de duinen om inspiratie op te doen. Zowel voor het schilderen als voor de muziek.

Als tiener werkt hij op verschillende kaasmarkten in het land, de vele dialecten klinken hem als muziek in de oren. Later werkt hij op de groente-afdeling van een plaatselijke supermarkt. Zo ontwikkelt hij zijn liefde voor de keuken. Volgens Charles is koken ook een vorm van kunst. Niet alleen van de groente zelf, maar ook van het gerecht kan Charles iets moois maken.

1985

Kreta

Op zijn 24e verhuist Charles naar het Griekse eiland Kreta, eerst werkt hij als barpianist, maar dit levert hem te weinig op en door een gekke speling van het lot wordt hij aangenomen als zelfstandig werkend kok in een Grieks restaurant. ’s Avonds voorziet hij in zijn eentje 40 tot 60 toeristen van een maaltijd. Overdag zwemt, vist en … schildert hij.

“Ik leerde om te gaan met wat op mijn pad kwam en er iets van te maken”.

Die positieve instelling wil Charles ook in zijn werk meegeven en dat is de belangrijkste reden waarom hij van figuratief naar abstract schilderen is overgestapt en uiteindelijk een eigen vorm is gaan maken.

“Ik wil geen vastomlijnd kader, maar elke keer een ander verhaal vertellen aan de beschouwer. Een verhaal waar de kijker een blij gevoel van krijgt”.

Na een enerverend jaar op Kreta keert Charles terug naar Nederland. Hier vervult hij verschillende baantjes om in zijn onderhoud te kunnen voorzien, maar vooral om te kunnen blijven schilderen en componeren. Van barkeeper naar kroegbaas en van naar taxichauffeur naar schoonmaker van bankgebouwen. Alles in dienst van de kunst.

Ondanks dat deze baantjes genoeg geld opleveren, vindt Charles hier geen voldoening in. Hij besluit daarom pianolessen te gaan geven, waarvoor hij als autodidact een muziekopleiding heeft gevolgd in de theorie van de muziek.

Muziek blijft immers zijn grootste inspiratiebron. Voor hem is ieder schilderij een verbeelding van muziek. Hij denkt goed na over vorm, compositie, kleur en textuur en zoekt daarbij naar harmonie en melodielijnen uit de muziek en in landschappen. Dat wat je in muziek hoort en je raakt, probeert hij ook in zijn schilderijen over te brengen. “Op een schilderij moet je verliefd worden en dan zal het zijn verhaal aan je vertellen”, aldus Charles.

Dankzij het componeren van grote, abstracte kleurrijke schilderijen en met hulp van het kunstenaarsechtpaar Toth Varju van Galerie De Boog ontwikkelt Charles zich tot een succesvol schilder.

Vanaf de jaren 90 vorige eeuw exposeert Charles veelvuldig. Hij wordt door verschillende galerieën vertegenwoordigd en wordt uitgenodigd door galerieën in Barcelona en Luxemburg. Kroon op zijn expo-werk is een uitnodiging voor de Biënnale in Florence.

De 21ste eeuw

Fotografie Eike Michler

Vanaf het begin van deze eeuw organiseert Charles samen met enkele kunstenaars in IJsselstein “open kunstzondag”, waarbij wandelend publiek kennis kan maken met de verschillende kunstenaars die aan de Walkade in IJsselstein wonen. Het laagdrempelige karakter van deze kunstzondagen heeft van menig wandelaar een kunstminnaar gemaakt.

Vanaf het begin van deze eeuw organiseert Charles samen met enkele kunstenaars in IJsselstein “open kunstzondag”, waarbij wandelend publiek kennis kan maken met de verschillende kunstenaars die aan de Walkade in IJsselstein wonen. Het laagdrempelige karakter van deze kunstzondagen heeft van menig wandelaar een kunstminnaar gemaakt.

Fotografie Eike Michler

Het componeren van muziek doet Charles al die jaren uitsluitend voor zichzelf, want wie ie zit er nou op nóg een componist te wachten?

En dan vraagt een aanstormend talent in de filmregie Charles om de muziek bij zijn eerste film te componeren. Een spannend traject dat een bijzonder mooi muziekstuk oplevert en Charles doet besluiten er nu echt voor te gaan. Naast de filmmuziek componeert hij verschillende muziekstukken waarvan er een aantal op Spotify staan en een aantal zijn uitgevoerd door verschillende musici.

Vanaf 2018 woont Charles in Drenthe. Hij leeft daar samen met zijn vrouw in een klein boerderijtje aan de rand van het Dwingelderveld. Dit bevalt hem zo goed dat hij er een atelier bouwt waar hij kan componeren en schilderen. Het werk van Charles is te bekijken op verschillende locaties.

Fotografie Eike Michler